Engine control lamp flashes at full load

  • Moin Leude, yesterday began on the AB under full load the MKL to flash.

    Actually always so from about 250kmh at full throttle incl. some power loss, otherwise the engine runs normally.

    Engine was overhauled in 2021, ignition coils new, LMM new, both lambda probes new.

    Engine is a M96.04, 3.4L

    This post has been automatically translated.

  • Have the fault memory read out, if the MKL flashes an error is also recorded.

    Greetz

    This post has been automatically translated.

    Nach 320'000 Spiegeleiern kann die Kantine nicht so schlecht gewesen sein!
    Harm Lagaay

    PS: Ich heisse nicht Greetz k:thinking:

  • So, small update.

    My iCar thingy says P0300 and P0306 so cylinder 6 misfires.

    Ignition coils and plugs are only 20,000km old.

    On the picture is the right plug from cylinder 6 and the left one from 5

    kerzen

    This post has been automatically translated.

  • If only cyl.5 looks like this, I suspect a defective injector.

    Runs too rich and burns poorly.

    Good luck

    This post has been automatically translated.

  • why is cyl.6 then stored in the fault memory?

    Cylinder 6 runs too lean, therefore misfires, try another injector, and or test for false air.

    This post has been automatically translated.

  • why is cyl.6 then stored in the fault memory?

    Cylinder 6 runs too lean, therefore misfires, try another injector, and or test for false air.

    This is the second problem, probably the ignition coil.

    This post has been automatically translated.

  • Thanks first men, unfortunately I don't have much time to troubleshoot at the moment. I'll get back to you as soon as I can.

    This post has been automatically translated.

  • why is cyl.6 then stored in the fault memory?

    Cylinder 6 runs too lean, therefore misfires, try another injector, and or test for false air.

    Just to understand... How is the false air issue related to misfires?

    I'm really stuck on my problem right now, but I'm already mentally preparing to remove the stupid injectors and send them to some injector revision shop :thumbdown: Does anyone know a good address?

    I have to finally iron again with top speed through the area! :headbange

    This post has been automatically translated.

  • Hello cpt.miller,

    Since it is already clear that cylinder 6 is affected, I would first replace the plug and the coil with cylinder 5 cross.

    If the error does not migrate, I would compare the compression of both cylinders.

    If this is similar or the same, only the nozzle or a leak at the intake manifold of the cylinder remains.

    Greetings Chris

    This post has been automatically translated.

  • Hey Chris, I have already done that, test is still pending.

    I just really have to drive over 250 for a while to reproduce the problem.

    This post has been automatically translated.